Het thema biodiversiteit is opeens ‘bekend’ – dat is mooi – echter de belegbaarheid van dit belangrijke thema staat nog in de kinderschoenen. Dat gezegd hebbende, elke sector is ooit een keer begonnen en Impact Orange Partners wil hier concreet een belangrijke steen aan bijdragen.
In deze nazomer blog willen we u een kapstok geven om de uitdagingen van dit thema het hoofd te bieden. We hopen dat inzicht helpt om geïnformeerde beleggingsbeslissingen te kunnen nemen. De komende tijd zullen we de uitdagingen verder uitdiepen in vervolgblogs. Elk commentaar is zoals altijd welkom, dit is de aftrap.
Uitdaging 1: Wereldwijd holt de biodiversiteit achteruit. Uit meerdere rapporten (*) blijkt dat meer dan 50% van de wereldwijde economie afhankelijk is van de natuur. We hebben tussen 1970 en 2016 een afname van 68% meegemaakt in de populatie van wilde dieren. Meer dan 32GT CO2 komt vrij als gevolg van bodemaantasting door intensieve landbouw tot 2030. Alles wat leeft in de bodem, water, lucht en ertussen staat onder druk. We moeten onze aarde opruimen, herstellen en kapitaal inzetten om leefbaarheid in de toekomst te garanderen.
Figuur 1: 5 directe oorzaken van verlies aan Biodiversiteit (bron: IPBES 2019)
Uitdaging 2: Investeerbaarheid en plek in de portefeuille. Het thema biodiversiteit is ‘breed’ en als categorie nog geen gemeengoed. Dit maakt een eenduidige beleggingscase en plek in de portefeuille lastig maar niet onoverkomelijk.
De markt voor biodiversiteitproducten is nog gelimiteerd en ‘ticket sizes’ zijn vaak relatief klein en illiquide. Hiertegenover staan hoge, minimale vereisten van institutionele beleggers, waardoor een mismatch kan ontstaan tussen vraag en aanbod.
Evenzo is het lastig om verwachte rendementen en risico’s van biodiversiteitsoplossingen in te schatten. Is daarmee biodiversiteit veroordeeld tot een ‘bakje’ buiten de kernportefeuille? Nee, we kunnen steeds beter de exposure naar biodiversiteitfactoren meten, waardoor het thema een integrale plek gaat krijgen in portefeuille.
Ongoing research, sourcing en monitoring is een vereiste voor investeerbaarheid. Impact Orange Partners heeft de laatste 2 jaar veel energie gestoken in research. Onze coverage – louter in biodiversiteit – is al meer dan 120 asset managers/fondsen op dit vlak. Toegegeven, een aantal van deze fondsen is gesloten, of vaak te klein. Daarmee lijkt de meest praktische oplossing om continue exposure te krijgen (vooralsnog) een fund-of-funds te zijn.
Uitdaging 3: Impact meting, monitoring en data schaarste. Bij klimaatverandering zijn impact raamwerken alom geaccepteerd. Dit is nog niet het geval bij biodiversiteit en maakt het lastig om typen impact met elkaar te vergelijken.
Overigens wat wil je meten? Meer heterogeniteit bij dieren, planten en minder negatieve interactie met mensen? Of natuurlijke opslagplaatsen voor CO2? Schoner land en water tbv herstel? Recente verdragen zoals het Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (2022), de UN High Seas Treaty (2023) en UN Plastic Treaty (2024) en Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF) bieden wel houvast voor meetbare KPIs.
Figuur 2: Hoofddoelen van Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (2022)
Uitdaging 4: Gaan biodiversiteit en financieel rendement samen? Een gedeelte van mitigatie ligt bij ‘rustig herstel van land, zee, rivieren en lucht’. Dit is nauwelijks een business model te noemen…..totdat de markt van ‘biodiversiteit en CO2’ rechten zich echt ontwikkelt. Voorbeelden op dit vlak zijn er al wel: de Environment Act uit 2023 stelt dat projectontwikkelaars in de UK verplicht zijn in hun begroting een investering in biodiversiteitsbehoud mee te nemen. Zo zijn er ook al – met name in agri-en aquatech en bosbouw – positieve oplossingen waarbij productieketens en verbetering van biodiversiteit hand in hand gaan. Zie ook volgende blogs op dit vlak..
Uitdaging 5: Herverdeling van kapitaal naar maatschappelijke doelen. Het overgrote gedeelte van institutioneel kapitaal gealloceerd naar impact doelen, is gerelateerd aan klimaat, gezondheid en tegengaan van honger (SDGs 2,3,7, 12,13). Het percentage gealloceerd kapitaal naar biodiversiteit is nog zeer laag, nog geen 3%. Impact doelen lijken hiermee met elkaar te concurreren, hetgeen moeilijk te bevatten is.
Uitdaging 6: Sociale, culturele en wettelijke barrières. B.v. biodiversiteit investeringen kunnen op weerstand stuiten bij lokale gemeenschappen. Onduidelijke wetgeving en regulering hoe biodiversiteit beschermd dient te worden kunnen investment cases minder aantrekkelijk maken. Biodiversiteit bescherming vraagt vaak inschakeling van semi-overheid instanties, waardoor beleggers afgeschrikt kunnen worden.
Dit was de aftrap. Volg ons de komende blogs hoe we genoemde uitdagingen het hoofd kunnen bieden.
*: World Economic Forum, Global Risk Report 2023 / WWF Living Planet Report 2020 / United Nations Convention to combat desertification