Terwijl de COP16 conferentie in Colombia over Biodiversiteit in volle gang is, realiseren wij ons dat het beleggen in biodiversiteit uitdagingen met zich meebrengt. Zoals we eerder al schreven, willen we in enkele blogs uitleggen hoe we deze uitdagingen het hoofd kunnen bieden. Want beleggen in biodiversiteit is hoognodig en absoluut mogelijk.
De eerste uitdaging heeft te maken met de zorgwekkende staat van de wereldwijde biodiversiteit. Regelmatig wordt gesproken over de zesde massale uitstervingsgolf waarin we ons momenteel bevinden. Alles wat leeft in de bodem, water, lucht en ertussen staat onder druk.
Voor impact beleggen in biodiversiteit betekent dit dat we duidelijkheid moeten krijgen over de doelstelling. Willen we het verlies van biodiversiteit verminderen of willen we positief bijdragen aan biodiversiteit? Gezien de sterk negatieve trends die er momenteel zijn, zullen we in sommige gevallen niet beter kunnen bereiken dan het mitigeren van de negatieve impact. Het helpt om hierbij in stappen te denken:
- Voorkom negatieve impact
- Minimaliseer negatieve impact
- Herstel van de biodiversiteit
- Bijdragen aan positieve impact
De tweede vraag die we ons kunnen stellen, is hoe we biodiversiteit überhaupt investeerbaar maken. Welk type beleggingen draagt bij aan het voorkomen of verminderen van biodiversiteitsverlies of herstel en bijdragen aan positieve impact? En is hier ook een realistisch en duurzaam (in de zin van langdurend) business model aan gekoppeld?
Om deze vraag te beantwoorden zijn we bij Impact Orange Partners op zoek gegaan naar investeerbare thema’s die de bekende oorzaken van biodiversiteitsverlies te lijf gaan. De voornaamste oorzaken van biodiversiteitsverlies zijn in 2019 door het IPBES benoemd en zijn:
- Vernietiging en verandering van leefgebieden
- Vervuiling van leefgebieden
- Overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen
- Klimaatverandering
- Invasieve exoten (planten, dieren, organismes)
En uit onze research blijkt dat er voldoende thema’s zijn die deze oorzaken van biodiversiteitsverlies bestrijden en die bovendien, naast een positieve impact, ook een aantrekkelijk rendement/risico-profiel kunnen genereren:
Laten we als voorbeeld regeneratieve landbouw nemen. Bij regeneratieve landbouw staan natuurherstel en de bodem centraal. Een gezonde bodem, met alles wat er in leeft, versterkt de productiviteit, de weerbaarheid en de waterhuishouding. Met minimale bodembewerking, diverse gewasrotaties en natuurlijke bemesting kan het gebruik van pesticides en kunstmest worden vermeden. Na enkele jaren resulteert in veel gevallen zelfs een grotere gewasopbrengst.
Volgens het Duitse ministerie van landbouw kan het implementeren van regeneratieve praktijken zelfs tot een 60% hogere winstgevendheid leiden als gevolg van lagere inputkosten, operationele besparingen en grotere veerkracht in moeilijke weersomstandigheden.
Het daadwerkelijk implementeren van beleggingen in deze thema’s brengt dan wel weer enkele andere uitdagingen met zich mee. Maar die kunnen we ook oplossen en daarover in de volgende blog meer…