Pensioenfondsen hebben in hun duurzaamheidsbeleid veelal keuzes gemaakt om bepaalde duurzame ontwikkelingsdoelen, of sustainable development goals (SDG’s) te ondersteunen. Die keuzes komen vaak tot stand door preferentieonderzoeken onder deelnemers of door de werkingssfeer van de bedrijfstak of achterliggende onderneming(en) waar het pensioenfonds mee verbonden is. Uiteraard speelt ook de wens om focus aan te brengen, en daarmee meer impact te genereren daarbij een rol.
Wij hebben onlangs in kaart gebracht welke SDG’s het meest populair zijn bij de grotere Nederlandse pensioenfondsen. Daaruit ontstaat een interessant beeld.
Uit ons onderzoek komt SDG 13 ‘Klimaatactie’ als meest populair naar voren. Maar ook SDG 3 ‘Goede gezondheid en Welzijn’ en SDG 7 ‘Betaalbare en duurzame energie’ zijn vaak gekozen aandachtsgebieden. Het is duidelijk – en uiteraard niet verwonderlijk – dat klimaatverandering en het terugdringen van de opwarming van de aarde en de uitstoot van broeikasgassen hoog op de agenda staan. Van een goed pensioen kan men alleen genieten als de leefomstandigheden dat ook toestaan.
En juist daarom denken wij dat het van groot belang is om een breed perspectief te houden. En dat brengt ons bij (het verlies van) biodiversiteit. Uit onderzoek, onder andere van de Verenigde Naties, blijkt dat de biodiversiteit momenteel sneller afneemt dan ooit. En dit verlies aan biodiversiteit heeft vijf oorzaken[1]:
- Vernietiging / verandering van leefgebieden,
- Vervuiling,
- Overexploitatie (overbevissing, watergebruik, jacht),
- Invasieve exoten (planten, dieren, organismes), en
- Klimaatverandering
Dit betekent dat we klimaatverandering eigenlijk als onderdeel kunnen zien van een nog veel grotere uitdaging, namelijk het verlies aan biodiversiteit. Naar schatting is ongeveer de helft (!) van onze economische output op enige manier afhankelijk van de natuur. En voor onze water- en voedselvoorziening is dat percentage uiteraard nog hoger.
Wij verwachten daarom dat de focus binnen duurzaamheid geleidelijk zal verschuiven van klimaatverandering en de energietransitie naar het behoud van biodiversiteit. Het belang en de invloed van biodiversiteit voor onze welvaart, maar zeker ook ons welzijn, is simpelweg veel te groot. Dat betekent ook dat er meer aandacht, en meer kapitaal, beschikbaar zal moeten komen voor onder meer SDG 14 ‘Leven in het water’, en SDG 15 ‘Leven op het land’. Dit zijn bovendien goed ‘investeerbare’ SDG’s. SDG 14 ‘Leven in het water’ staat bekend als de SDG met het grootste financieringstekort, ondanks de snel groeiende markt van ‘blue bonds’. Wij verwachten dat hier de komende jaren verbetering in zal optreden.
[1] Global assessment report on the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, IPEBS, 2019.