Wij voelen ons altijd een beetje ongemakkelijk wanneer de economische waarde van oceanen en zeeën wordt benadrukt. Volgens sommige schattingen zou de ‘blauwe economie’ een jaarlijkse omvang hebben van $2,5 biljoen, waardoor het de zevende grootste economie ter wereld zou zijn (vergelijkbaar met de economie van Frankrijk). Hoewel we financiële rendementen als een cruciaal onderdeel zien van (de duurzaamheid van) impactinvesteringen, geven we er de voorkeur aan om te spreken over de waarde van oceanen en zeeën voor de leefbaarheid van onze planeet.
“We vergeten dat de watercyclus en de levenscyclus één zijn.” – Jacques Cousteau
De oceaan bedekt 70% van het aardoppervlak, bevat 97% van al het water en herbergt 80% van de wereldwijde biodiversiteit. Daarnaast wordt 90% van de overtollige warmte door de oceaan geabsorbeerd en komt 50% van de zuurstof op aarde uit de oceaan. De oceanen spelen een centrale rol in zowel klimaatontwikkeling als biodiversiteitsbehoud.
De oceaan is de belangrijkste regulator van het klimaat in ons planetaire systeem. De oceaan is ook het belangrijkste toevluchtsoord van biodiversiteit op aarde. Toch gaat de gezondheid van de oceaan snel achteruit door overexploitatie, vervuiling en klimaatverandering. Dit leidt ertoe dat koraalriffen afsterven, mangroven en zeegrasvelden met uitsterven worden bedreigd, vissers minder vis vangen en steeds vaker plastic in hun vangst aantreffen.
Gelukkig krijgt oceaanbescherming steeds meer aandacht op de wereldwijde agenda:
- 2021, COP 26. Het Glasgow Pact benadrukt de noodzaak om de integriteit van de oceaan te behouden en haar rol als koolstofput te beschermen.
- 2022, COP 15. Het Kunming-Montreal Biodiversiteitsakkoord stelt als doel om 30% van de oceaan te beschermen en te herstellen tegen 2030.
- 2023, High Seas Treaty. Maakt het mogelijk om beschermde mariene gebieden in internationale wateren te creëren.
- 2022-2024, Plasticverdrag. Resolutie om een allesomvattende aanpak te ontwikkelen voor de volledige levenscyclus van plastic (productie, ontwerp, verwijdering).
Deze ontwikkelingen helpen investeerders bij het bepalen van hun strategie en versterken de zakelijke argumenten voor oceaanbehoud. Investeerders die mariene biodiversiteit willen beschermen, kunnen zich richten op de drie belangrijkste bedreigingen voor de gezondheid van de oceaan:
- Vervuiling
- Overexploitatie
- Klimaatverandering
Kansen liggen onder andere in het actief zoeken naar en investeren in bedrijven die mariene bescherming prioriteren. Via investeringen is het mogelijk om innovatie te stimuleren, zoals technologieën om de milieueffecten van mariene industrieën te verminderen (denk aan duurzame aquacultuur, plasticopvang, vermindering van vervuiling en mariene koolstofopslag).
“Wat we de oceaan aandoen, doen we onszelf aan.” – Sylvia Earle
Het aantal investeringsfondsen en strategieën dat expliciet een positieve impact op het mariene milieu nastreeft, groeit. We zien veelbelovende strategieën op de private markt die zich richten op het herstel van oceaanbiodiversiteit en het opschalen van mariene innovaties. En de markt voor blauwe obligaties (‘blue bonds’), hoewel nog steeds een niche binnen de obligatiemarkt, groeide in 2024 met 10%.
Het is tijd om de cruciale rol van oceanen en zeeën te erkennen voor de leefbaarheid van onze planeet, zowel voor huidige als toekomstige generaties. Gelukkig kunnen investeerders steeds meer bijdragen aan positieve ontwikkelingen op dit gebied.
“Als er magie is op deze planeet, dan zit die in water.” – Loren Eiseley